pátek 15. srpna 2014

Zdravá výživa: Příprava sushi

Příprava sushi – jednoduše to jen vypadá


Dokonalý minimalistický japonský styl stolování a jednoduchá kombinace chuti a vůní zdravého, lehkého sushi si příznivci ryb a mořských živočichů zamilují na první pohled. Kombinace čerstvosti masa a dalších ingrediencí doplněná o příjemně ostré wasabi, nezvyklou chuť sójové omáčky, zázvoru a speciální ředkvičky, opravdu stojí za to. Zdá se to snadné, ale i s nepostradatelnými pomocníky v podobě rýžovaru, bambusové rohožky a ostrého nože, to není žádná legrace a chce to praxi.

sushi_upgrade

Skvělé sushi dělají kvalitní ingredience


Základem pro přípravu sushi jsou čerstvé a kvalitní ingredience. Nepodceňujte jejich výběr a především pro ryby a mořské živočichy si choďte na prověřená a doporučená místa. Kupovat tyto suroviny v běžném supermarketu se nevyplácí. Nejde o levnou záležitost, takže se zásoby často neobnovují. Uvědomte si také, že maso urazilo dlouhou cestu a nikdy si nemůžete být jisti kvalitou skladování. Sada na sushi, japonská rýže, specifická sójová omáčka, wasabi, sushi ocet, mořské řasy Nori, ale také nakládaná ředkev Takuan, vařená ředkev Kanpyo či pečený úhoř Unagi na Vás čekají ve specializovaných prodejnách.

Příprava japonské rýže


sushi
Rýži si můžete usnadnit pomocí rýžovaru, ale zvládnut se to dá i klasicky v hrnci. Rýži několikrát propláchněte ve vodě, dokud voda nebude čirá. Poměr rýže k vodě je 1:2. Hrnec s rýží přiklopte pokličkou a přiveďte k varu. Následně oheň ztlumte a cca 10 min vařte. Po uvaření rýži zamíchejte a nechte vychladnout. Poté ji dejte do větší mísy. Podle chuti přidejte pár lžic sushi octa, tak aby rýži jemně provoněl a nechte ji nasáknout.

Princip výroby sushi rolek Hosomaki


Plát mořské řasy Nori rozdělte podélně na dvě poloviny a jednu část položte na bambusovou podložku. Navlhčete si prsty vodou a na mořskou řasu rozprostřete asi hrst rýže. Na jednom z delších okrajů si nechte zhruba 1 cm místa. Prstem naneste na rýži trošičku wasabi a přidejte libovolnou náplň nakrájenou na proužky (zelenina, ryby, chobotnice atd.), podle chuti můžete přidat také trochu pražených sezamových semínek Goma. Konečnou podobu rolky vytvoříte postupným rolováním horního okraje přes spodní za neustálého stlačování náplně. V konečné fázi rolku nakrájejte na silnější kolečka a servírujte se sójovou omáčkou, nastrouhanou ředkvičkou a zázvorem.
Pokud Vás výroba sushi zmohla a raději to necháte na profesionálech, dopřejte si kvalitní gurmánský zážitek návštěvou v restauraci Sushi Upgrade. Pokud Vás příprava nadchla, neváhejte a přijďte také, návštěva Sushi Upgrade je zaručenou inspirací.
sushi_upgrade

Žádné komentáře:

Okomentovat